Dělají Vám vrásky plísně? Od teď už to bude minulostí!

 Plíseň je ve své podstatě druh houby, která pokrývá povrch “napadené“ věci svým podhoubím, proto se jí daří hlavně v místech, kde je vlhko. Preferuje teplejší prostředí (okolo 20 stupňů), ale i nízké teploty pro ní nejsou překážkou. Tyto vlastnosti je předurčují k tomu, že jsou celoročním problémem domů s vlhkými zdmi.

 Nejde pouze o estetickou stránku, protože pokud se jedná o negativní druh plísní (což jsou všechny kromě některých potravinových), spory plísní (spor je způsob, jak se plísně rozmnožují)vůbec nesvědčí lidskému zdraví. Mohou způsobit alergie, astma, dráždit dýchací cesty, oči, nos, podráždění pokožky (či dokonce kožní onemocnění), orgánové mykózy a bolesti hlavy. Je pravděpodobné, že spory jsou i karcinogenní, takže mohou přispět k vzniku rakoviny.

Jak se jich tedy zbavit?

 Při odstraňování plísní si musí člověk zapamatovat, že z 95% se nejedná pouze o problém “na povrchu“, ale plísně pronikají skrz omítku a často i zdivem, proto je nutné odstranění plísní, které proniká do hloubky, aby byly zlikvidovány všechny spory.

 Nejčastěji používané přípravky fungují na 4 různých principech:

·         Obsahují chlór
·         Obsahují jiné chemické látky
·         Biologické přípravky
·         Novější typy (např. nátěrové hmoty, které růst plísní neumožní)

 Bohužel nejpopulárnější jsou ty nejméně účinné a to jsou přípravky na bázi chlóru, který má však pouze dezinfekční účinky a neproniká hlouběji do omítky, natožpak do zdiva. To je taky důvod, proč má okamžitou reakci s plísní, která hned vybělí – je to pouze chemická reakce bez hlubšího působení, která je jen částí procesu, nikoli řešením.


Jenom vysoušení taky nepomůže, proto postupujte následovně:

·         Po celou dobu odstraňování plísně pořádně větrejte!
·         Jako první použijte na všechny viditelná místa s plísní dezinfekční postřik (nejčastěji ten na bázi chlóru)
·         Po krátkém působení tato místa setřete hadrem, který poté vyhodíte
·         Druhý den použijte přípravek znovu a pak omítku seškrábejte s přesahem
·         Jako poslední bod použijte buď nátěr, který už přímo zamezuje tvorbě plísní, nebo si můžete koupit přípravek proti plísním, který se do nátěru přidává nebo se natírá na něj

 Proti plísním se vyplatí pořádně bojovat, protože tím nešetříte pouze Vaše zdraví, ale i kvalitu stavby.