Kdo ví, jak přišli lidé na nápad, nechat usušit plody vinné révy a získat tak skvělou pochoutku, jakou, bezesporu, rozinky jsou.
· Možná, že to bylo náhodou.
o Možná, že to byl záměr.
Sušení je, určitě, nejstarší konzervací produktů, jakou lidstvo zná.Lidé odedávna sušením konzervovali vše, co šlo.
Rozinky se dají konzumovat i syrové, jako pamlsek. Mimochodem, velice zdravý. Poslední studie přišly na to, že dokonce prospívají zubům a dásním. A to i přesto, že jsou velice sladké, protože se v nich koncentruje velké množství cukrů.
Obsahují, kromě vitamínu C, také hořčík, železo a vápník.
– Můžete je přidat do různých těst –mazanec a vánočku si, bez nich, neumím vůbec představit. A pokud je přidáte do tvarohové, koláčové náplně, určitě neuděláte chybu. Jen taková malá rada – jestliže se před použitím naloží, na nějakou dobu, do rumu, získají neuvěřitelně dobrou chuť.
– Jejich přítomnost je vítána i při vaření různých omáček– povidlová nebo i cibulová. A kapr na černo, by se bez nich, asi, také neobešel.
– Jestli chcete dětem nabídnout zdravou sladkost – jsou tyto „bonbonky“ určitě tou nejlepší variantou.
Rozinka nebo hrozinka?
Rozinek je spousta druhů a různých, barevných variant.
· Pokud na Vás koukají z balíčku tmavé, byly, nepochybně, sušeny na přímém slunci. Tmavší barvu získaly díky karamelizaci.
o Jestliže jste koupili světlé, je velmi pravděpodobné, že pocházejí ze speciálních sušáren. Tady tráví čtyřicet dní, v chladu, tmě a průvanu.
Zajímavé je, že rozinky jsou silně toxické pro psy. Mohou u nich dokonce vyvolat poškození ledvin, protože jim způsobí koncentraci močoviny v těle.
A jak vlastně přišly rozinky ke svému jménu?A jsou to rozinky nebo hrozinky? Obojí je, gramaticky, správně.
– Rozinka pochází z němčiny a znamená, v překladu, suchý hrozen.
– Hrozinka je ryze česká a je odvozena od hroznu.